W dniach 13-14 lipca 2013 roku odbył się „Festiwal wieprzowiny”, organizowany w Bełżycach już po raz trzeci.
Impreza ta o randze ogólnopolskiej ma na celu wspieranie producentów trzody chlewnej poprzez promocję mięsa wieprzowego oraz prezentację jego walorów smakowych i dietetycznych.
Głównym organizatorem imprezy był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza, zaś jej współorganizatorami: Burmistrz Bełżyc, Spółdzielcza Grupa Producentów ATUT w Babinie oraz Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Lubelskiego, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Starosta Lubelski.
W sobotę 13 lipca 2013 r. w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbyła się interesująca konferencja naukowa na temat walorów mięsa wieprzowego. Okazuje się, że wbrew wegetariańskiej modzie – mięso wieprzowe to samo zdrowie.
Drugi dzień festiwalu rozpoczął się o godz.10.00 na Stadionie CKFiS w Bełżycach. Na wszystkich przybyłych amatorów wieprzowiny czekały wyśmienite potrawy m.in. grillowany schab i karkówka. Smakołyków mógł spróbować każdy, kto miał cierpliwość stać w długiej kolejce.
Jednym z najważniejszych punktów programu festiwalowego był konkurs kulinarny „Wieprzowina z grilla – potyczki V.I.P.” – skierowany dla przedstawicieli władz samorządowych i lokalnych instytucji, w którym udział wziął także Dyrektor LODR w Końskowoli-Antoni Skrabucha.
Restauracje, Stowarzyszenia i Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały w konkursach na najlepszy schab na zimno i domowy smalec. Nasze stowarzyszenie uczestniczyło w zmaganiach już po raz dugi i zgłosiło do konkursu 2 schaby i 2 smalczyki. O popularności tych konkursów niech świadczy fakt, że zgłosiło się wielu chętnych uczestników, którzy przygotowali pięknie udekorowane, wyborne potrawy z wieprzowiny.